Menu

Wetten wijzigen met William


Over ons

Wetten wijzigen met William

Hallo, ik ben William. Als voormalig student Recht ben ik altijd bijzonder geïnteresseerd geweest in wetswijzigingen. Niet per se in de inhoud ván dit soort veranderingen, maar wel in het aantal mensen dat ook daadwerkelijk op de hoogte is van de wetswijziging. Doorgaans zijn kleine aanpassingen niet bekend bij het grote publiek. En dat terwijl zij er wél op worden gepakt mochten ze deze regels overtreden. Nu snap ik dat het vrij lastig is om 'per ongeluk' iets illegaals te doen. Maar just-to-be-sure: op deze blog deel ik alle wettelijke wijzigingen die plaatsvinden. Daaronder valt ook het toevoegen van nieuwe én het verwijderen van bestaande wet- en regelgeving. Alvast bedankt voor het lezen!

Het opmaken van een testament: een belangrijk moment

Sommige mensen doen het nooit, anderen doen het éénmaal in hun leven. Daarnaast zijn er mensen die zelfs een paar keer een laatste wilsbeschikking opstellen. Waarom zou je het doen, een testament opstellen?

Onderscheid maken

De belangrijkste reden dat mensen een dergelijke wilsbeschikking op papier zetten, is dat ze willen vastleggen dat iemand een deel van hun vermogen erft. Het gaat dan om een afwijking van de verdeling die normaal gesproken zou plaats vinden. Een vaak nog belangrijkere reden is dat ze juist willen voorkomen dat iemand meedeelt in de nalatenschap. Tot dat besluit komt iemand bijvoorbeeld als er een ruzie is ontstaan. In dat geval wordt er mogelijk iemand onterfd, wat betekent dat diegene wordt uitgesloten van de nalatenschap.

De kinderen

Als je kinderen hebt, is het niet zo moeilijk. Jouw kinderen erven alles wat jij nalaat. Maar als je bijvoorbeeld graag wil dat een deel van jouw vermogen naar een goeie vriend of vriendin gaat, kan je dat notarieel laten vastleggen. Ook als je een goed doel een warm hart toedraagt, kan je dat hierin meenemen. Natuurlijk kan je aan de erfgenamen doorgeven dat je wil dat een persoon of een goed doel ook mee deelt, maar je hebt niet de zekerheid dat jouw wens exact wordt nageleefd. Die heb je dus wel als je door een notaris laat vastleggen wat jouw wil is. Zoals beschreven bij de notaris moet die wil namelijk als jouw laatste wens worden uitgevoerd.

Veranderingen

Het lastige is dat een ruzie weer uitgepraat en bijgelegd kan worden. Ook kan de band met een kind door een bepaalde gebeurtenis opeens verslechteren. Het is dan aan jou om te beslissen of je je opgestelde testament wil laten aanpassen of dat nog even op zijn beloop laat.

Kies een goed moment

Het opmaken van zo’n wilsbeschikking moet je niet onderschatten. Je beschrijft immers iets voor het moment dat jij er niet meer bent, dus na jouw overlijden. Kies er zeker niet voor om dit te doen in een periode van je leven dat je erg verdrietig of boos bent. In dat geval is namelijk de kans groot dat je keuzes maakt waar je wat later alweer spijt van hebt. Heb je je besluit dan al vastgelegd bij de notaris, dan kan je dit alleen wijzigen door een aanpassing, waarvoor je opnieuw betaalt. Bedenk ook dat je in je ergste boosheid dingen erg zwart-wit kunt zien. Tevens zijn lang niet alle ruzies voor eeuwig.

Rust

Het opstellen van een wilsbeschikking is iets waar mensen vaak tegenaan zitten te hikken. Feit is echter dat het enorm veel rust geeft als je het eenmaal hebt gedaan. Het scheelt je een boel denken en gepieker. Notaris Janssens is ervaren in het opstellen van testamenten.