Menu

Wetten wijzigen met William


Over ons

Wetten wijzigen met William

Hallo, ik ben William. Als voormalig student Recht ben ik altijd bijzonder geïnteresseerd geweest in wetswijzigingen. Niet per se in de inhoud ván dit soort veranderingen, maar wel in het aantal mensen dat ook daadwerkelijk op de hoogte is van de wetswijziging. Doorgaans zijn kleine aanpassingen niet bekend bij het grote publiek. En dat terwijl zij er wél op worden gepakt mochten ze deze regels overtreden. Nu snap ik dat het vrij lastig is om 'per ongeluk' iets illegaals te doen. Maar just-to-be-sure: op deze blog deel ik alle wettelijke wijzigingen die plaatsvinden. Daaronder valt ook het toevoegen van nieuwe én het verwijderen van bestaande wet- en regelgeving. Alvast bedankt voor het lezen!

Het hoe en wat over incassobureaus

Incassobureaus, we hebben er vast allemaal wel eens van gehoord. Vele van ons hebben er vast ook mee te maken gehad. Maar toch weten we niet altijd wat het werk van deze bureaus precies inhoudt. In dit stuk wordt antwoord gegeven op de belangrijkste vragen die jij waarschijnlijk ook hebt over incassobureau's. 

Wat is een incassobureau?
Een incassobureau en een deurwaarde worden vaak door elkaar gehaald. Ondanks de grote overeenkomsten is er een belangrijk verschil tussen beiden. Schuldeisers kunnen een incassobureau inschakelen om de schulden voor hen te innen. Een incassobureau heeft geen wettelijke status en mag daarom geen beslag doen op loon of inboedel. Een deurwaarde heeft een wettelijke status en mag dit wel. Een incassobureau probeert schulden te innen door brieven te sturen met daarin een verzoek om betaling. Werkt dit niet, en worden de belastingen niet overgemaakt, dan kan een incassobureau een deurwaarde inschakelen. De deurwaarde neemt vervolgens de nodige stappen. Een belangrijk punt om te vermelden is, dat iedereen een incassobureau kan starten, zonder bepaalde wettelijke eisen.
 
Mag een incassobureau een dagvaarding uitbrengen?
Veel incassobureaus zijn aangesloten bij de NVI (Nederlandse Vereniging van Incasso- ondernemingen). Daarnaast zijn er andere instanties waaronder het Incasso Associatie Nederland. Wanneer een incassobureau aangesloten is bij de NVI of het IAN moet deze voldoen aan vaste regels en voorschriften. Zo weet u of een incassobureau te goeder trouw is. Wanneer een incassobureau niet aangesloten is bij de NVI dan kan deze ervoor kiezen om eigen voorwaarden, regels en voorschriften te hanteren. Zoals eerder genoemd heeft een incassobureau geen wettelijke status en mag dus geen dagvaarding uitbrengen. Een dagvaarding is een officieel document, waar een wettelijke status voor nodig is. Mocht u een brief van een incassobureau ontvangen dan hoeft u dit niet als een officiële dagvaarding te beschouwen. Een incassobureau stuurt vaak een 'concept' dagvaarding, dit wekt bij vele de indruk dat er sprake is van een deurwaarder. Dit woord heeft geen enkele juridische functie en dit hoeft u ook niet zo op te vatten.

Wat moet u doen bij een 'conceptdagvaarding'?
U hoeft het niet eens te zijn met het verzoek van het incassobureau. Dus neem de brief die u ontvangt niet gelijk voor waar aan. Bekijk en lees de brief kritisch, zodat u een weloverwogen oordeel erover kunt vormen. Vraag bewijs als u twijfels heeft dat het gaat om een onterechte vordering. U kunt zelfs aangeven dat u niet wilt betalen. De tegenpartij zal vervolgens moeten overwegen welke stappen te nemen. Heeft u zelf niet veel ervaring en kennis op dit gebied, dan kunt u het beste iemand inschakelen die dat wel heeft. Schakel bijvoorbeeld een rechtsbijstandverzekeraar in: zij kunnen het verzoek van het incassobureau van u overnemen. U zult zich vast onder druk voelen om te betalen als u een bericht van het incassobureau ontvangt. Als u zich geïntimideerd voelt kunt u terecht bij vele instanties, die u hulp kunnen bieden. Voorbeelden hiervan zijn: de geschillencommissie van de NVI, de Nationale Ombudsman of de website klachtenkompas.nl. Wanneer u weet dat u in uw recht staat, dan moet u volhouden. Onthoud goed, een incassobureau kan niet dagvaarden, dus zo hoeft u het ook niet te beschouwen.